Een aantal jaar geleden was er een Amerikaanse homeschoolmom die met het idee van een morning basket kwam. Sindsdien volgden vele anderen haar voorbeeld. Maar wat is het precies en is het misschien ook wat voor jou?
Wat is een morning basket?
Een morning basket is het simpele idee van allemaal gezamenlijk leren. Dus niet elk kind in een ander hoekje van de kamer, bezig met zijn eigen schoolwerk. Maar een tijd van de dag die je speciaal reserveert om gezamenlijk iets te leren. De meeste moeders beginnen hun dag hiermee en vandaar natuurlijk morning. Maar dat beslis je uiteraard gewoon zelf. Misschien komt het jou vlak voor de lunch wel beter uit.
Het is handig om alles wat je voor deze tijd nodig hebt in een mand te stoppen. De basket. De voorleesboeken, gedichtenbundels, atlassen en eventueel papieren en stiften. Zodat je niet overal nog materiaal en boeken hoeft weg te plukken. Het kan ook gewoon allemaal samen op een boekenplank liggen. Maar hier houden we de mand erin! Geen tijd te verliezen ‘s morgens met het zoeken naar boeken.
Waarom een morning basket?
Het kan heel efficiënt werken voor sommige vakken. Zo is het bijvoorbeeld een perfect moment om voor te lezen aan de kinderen. Hier lezen we bijbelverhalen, spannende kinderboeken of vrolijke prentenboeken. Maar we doen ook gerust een boek over het lichaam of een dierenencyclopedie.
Bepaalde vakken zijn extra geschikt voor deze tijd samen. De onderwerpen die je eigenlijk wel wilt behandelen, maar niet precies weet waar je ze in de onderwijstijd tussen moet proppen. Gedichten lezen bijvoorbeeld. Of kunstgeschiedenis. Mozart bestuderen. Een educatief bordspel. Of hoofdrekenen.
Hoe lang duurt de morning basket tijd?
Hoeveel tijd besteed je aan het gezamenlijk leren? Dat verschilt van gezin tot gezin. Als je kinderen in leeftijd dicht bij elkaar zitten kan dit een heel prettige manier van lesgeven zijn. En kun je dit prima een uur of anderhalf uur doen.
Wat zit er in mijn morning basket?
Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of het past wel in je morning basket. Hier beginnen we de dag met een bijbelverhaal. Op dit moment lezen we de Samenleesbijbel. Die is wat meer geschikt voor oudere kinderen. Maar ik wissel elke keer de kinderbijbels af, en hiervoor had ik een met korte verhalen en veel plaatjes. Zo houd ik rekening met alle leeftijden. Soms pak ik er een Bijbelse Atlas bij, om aan te wijzen waar een dorpje lag of hoever de reis was.
Daarna leren we ongeveer 10 spreekwoorden per dag. Ik heb een Junior Spreekwoordenboek uit de Bieb gehaald en daar kies ik elke dag een aantal uit.
Vervolgens lees ik een gedicht voor. Nu lezen we uit ‘Ik wou dat ik een vogel was’. Zo laat ik ze kennismaken met poëzie. Ook al is deze bundel niet helemaal mijn ding.
Ook lees ik om de dag een stukje over een land. Soms met het geweldige boek ‘Voorbij de horizon’, soms met een gewone Atlas (maar dan wel een met wat meer informatie erin).
Goeie boeken
Vervolgens verplaatsen we ons naar de bank, want nu gaat het serieuze voorleeswerk beginnen. Opgepropt zitten we met z’n allen op de driepersoons bank, want niemand wil dit missen. En al helemaal de plaatjes niet, als die er zijn. Ik ben heel kieskeurig en wil niet zomaar wat voorlezen. Dit moet ècht een mooi en goed boek zijn. Geen rommel. Hier schreef ik een blog over mooie boeken waar ik al een aantal van heb voorgelezen. We zijn nu bezig in de serie ‘Het kleine huis’ en hebben deel 3 bijna uit. Ik doe deze serie niet allemaal achter elkaar, maar wissel het af met andere boeken. Hierna was ik van plan om ‘Oliver Twist’ te lezen.
Daarna lees ik ook nog een hoofdstuk uit een ander boek, waarbij ik op geschiedenis probeer te focussen. In plaats van een droog geschiedenisboek, met feiten en jaartallen doen we dit op de Charlotte Mason manier. We lezen een ‘living book’, waarbij we leren over een historisch figuur of bepaald tijdvak in verhaalvorm. We hebben net een boek over Columbus uit.
Op dit moment lees ik ‘Toengeb, de hunebedbouwer’. Het boek moest ergens onderuit de kelder van de bibliotheek komen – er zat zelfs geen scan-strip op – maar het is een van die oude pareltjes, waarvan je je afvraagt waarom die niet opnieuw zijn uitgegeven.
Veel variatie
Verder kun je nog van alles toevoegen aan deze tijd samen. Soms hang ik de wereldkaart op en in 5 minuten maken we gauw een wereldreis: ‘Wat zijn de 10 grootste landen van de wereld?’, ‘In welke landen spreken ze Engels?’, ‘Wat zijn de 10 landen met de meeste inwoners?’ of ‘Als je van Mexico naar Argentinië reist, door welke landen kom je dan?’
Ook doen we hoofdrekenen met z’n allen tegelijk. Dan laat ik ze een blad met rekensommen maken, met een race tegen jezelf. Geen wedstrijd tegen elkaar, want met het leeftijdsverschil is dat sowieso niet eerlijk. Maar wel tegen je eigen tijd van gisteren. En dan proberen sneller te zijn. Werkt hier elke keer als een tierelier!
Ook lees ik wel eens een prentenboek voor en dan laat ik de kinderen een plaatje uit het boek natekenen.
Af en toe doen we een educatief spel samen. Zoals Regenwormen; niet te moeilijk voor de jongere kinderen en nog steeds een uitdaging voor de groteren.
Hoe begin je?
- Begin simpel. Zoek een mooi boek uit en lees dat voor. Doe dat elke dag een kwartiertje. En als dat een tijdje goed gaat, voeg je weer wat extra’s toe. Maar prop vooral die morning basket niet helemaal vol in het begin! Houd ook rekening met hun leeftijd en spanningsboog.
- Vraag de kinderen! Welke boeken vinden ze leuk, welke onderwerpen spreken hen aan of waar willen ze graag wat over leren? Soms komen deze onderwerpen niet zomaar aan bod in de gewone lessen, maar kun je ze wel gemakkelijk toevoegen aan je morning basket.
- Vraag andere thuisonderwijzers hoe ze hun dag beginnen. Misschien hebben ze nog mooie boeken die ze kunnen aanbevelen.
- Maak het gezellig. Zet een kop thee of maak een kan limonade en kruip samen op de bank. Succes verzekerd!
Heb je al een morning basket? Stuur mij een foto, dan probeer ik die toe te voegen ter inspiratie voor andere lezers!
4 Responses
Wat een fijn stuk weer!
Hier hanteer ik ook een soort “basket”, maar die vult zich vaak met allerlei meuk dat niet (meer) relevant is ;D
Beter om daar wat meer structuur aan te geven, en wellicht een keer een leuk mandje ergens opscharrelen.
Bij “Over de horizon” kwam ik eerst uit bij wat lijkt een zoetsappige historische roman, maar daarna vond ik die jij bedoelt. Ziet er erg leuk uit.
Wat een leuke en inspirerende blog! Geweldig. Ik was toe aan wat nieuwe ideetjes als thuisonderwijzer met 3 dochters en een zoon van 2 mnd oud. Dus dankjewel, hier ga ik blij gebruik van maken!
Bedankt voor deze geweldige tip! Ik ga hiermee na de vakantie aan de slag met onze kids (5 in leeftijd van 1-11).
Leuk! Wij doen dit al vanaf dat de oudste 2,5 jaar is. Eerst zingen en kalender(welke dag is het vandaag enz.) En dan kinderbijbel, bijbeltekst leren, prentenboek, informatieboek, rijmen, tellen, educatief spelletje enz. Niet altijd alles op één dag ;). Nu doen we educatieve spellen los ervan omdat onze kleuter dit zelfstandig kan doen. Het mandje is een beetje in de slob geraakt, goede reminder om het weer op te pakken.