Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Nu alle kinderen in Nederland sinds maandag thuis les krijgen, heeft dat voor ons als thuisonderwijzers ineens een aantal positieve gevolgen. Waar we normaal overal en nergens ons materiaal vandaan moeten halen, geven verschillende uitgevers en programma’s nu gratis toegang tot hun (online) oefenstof.

5 tips voor bijbelonderwijs

Op (de meeste) christelijke scholen krijgen de kinderen regelmatig een bijbelverhaal te horen en leren ze over de bijbelse figuren. Nu zijn de kinderen thuis en misschien ben je op zoek naar hoe je dit onderwijs vorm kunt geven. Hier wil ik graag 5 mogelijkheden met je delen. Er komen dagelijks nieuwe initiatieven bij, dus als je nog andere tips hebt, laat me dat dan zeker even weten. Ik probeer het blog vooral nu steeds bij te houden en zo nodig extra dingen toe te voegen.

1. Lees voor uit de bijbel

Je kunt heel veel boeken óver de bijbel lezen, maar het meeste leer je gewoon van de bijbel zelf. Elke dag beginnen we met een bijbelverhaal, maar ik hou het niet bij een en dezelfde bijbel. We hebben een aantal verschillende (kinder)bijbels in huis en als we een uit hebben – wat soms heel snel kan gaan, sommige kinderbijbels hebben maar een stuk of 20 verhalen – dan pakken we een volgende. Ik wissel het zo af en voor elke leeftijd is er weer een andere bijbel die meer aanspreekt.

Voordat ik een nieuw verhaal lees, vraag ik waar het vorige verhaal over ging en daarna begin ik met het nieuwe verhaal. We hebben een hele tijd de Samenleesbijbel gebruikt en daar staan veel leuke opdrachten in die je na het lezen kunt doen. Naast de vragen over de tekst, zijn er knutsels, spelletjes, liedjes, drama-opvoeringen en van alles meer.

2. Voorlezen uit christelijke boeken

Dat voorlezen enorm belangrijk is kan ik niet vaak genoeg benadrukken, ik heb er hier een hele post over geschreven. Lees waargebeurde verhalen voor van zendelingen naar verre landen, of over vervolgde christenen. Open Doors heeft een prachtige serie voor kinderen vanaf 9 jaar. Uiteraard kunnen ze die zelf lezen, maar als je dit samen doet heb je, naast heel veel andere goede redenen, ook veel waardevolle stof om over te praten.

Bieb dicht – geen boeken?

Helaas zijn vanwege de corona-crisis de bibliotheken gesloten en daarom kan het lastig zijn om boeken te vinden. Misschien heb je nog wat in je kast staan, maar wist je dat je met je (jeugd)biebpas ook eboeken kunt lenen? Niet alle boeken staan in de online catalogus, maar deze serie over de vervolgde kerk van Open Doors staat er bijvoorbeeld wel! Dit zijn de titels:

 1. Mijn vijand, mijn vriend – Van Reenen
 2. Niet te geloven! – Koolmees
 3. Verborgen schat – Heijboer
 4. Live in Bagdad – Koolmees
 5. Geheim vuur – Donkersteeg
 6. De schatkamer – Hammenga
 7. Verboden letters op de muur – Van Reenen
 8. Levensgevaarlijk – Koolmees
 9. Noodsprong – Van Dalen
 10. Mistig Spel – Van Deelen
 11. De brief op de deur – Donkersteeg

Klik hier voor de online bibliotheek.

3. Twee luisterboeken cadeau

Speciaal voor deze dagen waarin kinderen niet naar school kunnen, geeft uitgeverij De Banier 2 luisterboeken cadeau. Elke schooldag kun je een nieuwe aflevering van de boeken beluisteren. Het boek Ga voor mij naar China gaat over het leven van Hudson Taylor en is een boek voor kinderen vanaf een jaar of 10. Het boek voor iets jongere kinderen is Maarten, een moedige monnik, over Maarten Luther.

Ze blijven voorlopig online staan, dus als je er een dag niet toe komt om te luisteren kun je dat later nog eens doen. Hier kun je de luisterboeken vinden. Update: De link is helaas verlopen.

4. The Beginner’s Bible

De verveling kan toeslaan, nu er naast school ook geen sport, muziekles of andere activiteiten zijn. Zijn er dan alternatieven voor hele dagen Netflixen? Jazeker. Er zijn allerlei bijbelverhalen te zien op Youtube, zoals The Beginner’s Bible. Twee vliegen in een klap: Bijbelonderwijs en Engels.

5. New Faith Network

New Faith Network lijkt op Netflix; voor een maandelijks bedrag kun je ongelimiteerd films kijken. Met het verschil dat dit een veilige optie is. Films als War Room, Fireproof, God’s not dead of Courageous, maar ook tekenfilms en series voor kinderen. De meeste (alle?) kinderprogramma’s zijn in het Nederlands en de films voor volwassenen in het Engels, met ondertiteling als je dat wilt. Zeker waard om eens uit te proberen, want de eerste 14 dagen zijn gratis (en je kunt het weer opzeggen als het niet bevalt).

6. Bijbelkennistest

Als je je aanmeldt op BeterBijbel krijg je elke dag 4 vragen over de bijbel in je inbox of via de app. Een leuke test om te zien hoeveel je weet en een mogelijkheid om dagelijks je kennis te vergroten. Je kunt meedoen op drie verschillende niveaus.

Zit er wat voor je tussen? Laat me weten als je nog meer ideeën hebt!

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *