Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Op wereldreis met (leerplichtige) kinderen

Ben je van plan een wereldreis te gaan maken? Europa door te crossen met een camper? Al zeilend de verre oceanen bedwingen? Of met een kind in de draagzak te backpacken door Azie?

De meeste mensen stoppen deze plannen in de ijskast nadat de kinderen geboren zijn. Of op het moment dat de kinderen 4 jaar worden. Want dan moeten ze naar school….toch?

In deze post bespreek ik 4 mogelijkheden hoe je toch die wereldreis kunt maken.

Leerplicht begint als je 5 wordt

Eerst maar even een misverstand de wereld uit helpen. In Nederland begint de leerplicht pas als je 5 wordt. Sommige regeringspartijen willen die graag naar 4 jaar verlagen, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. Overigens gaan bijna alle kinderen al eerder naar school, maar verplicht is het dus zeker niet! Hier hoef je niets voor te doen, behalve natuurlijk je kind niet naar school brengen. Dat geeft je in elk geval alweer een jaartje langer onbezorgd wereldreizen.

Vrijstelling van de leerplicht

In het kort komt het hier op neer: Als je geen school vindt in jouw omgeving (tot een kilometer of 6) die aansluit bij jouw geloofsovertuiging, kun je je beroepen op vrijstelling van de leerplicht. Als je aan de eisen voldoet (het feit dat je overwegende bezwaren hebt tegen de scholen in je omgeving), heb je recht op vrijstelling. Het is geen aanvraag, het is een recht dat voorkomt uit de Leerplichtwet. In deze post ben ik uitgebreid op de vrijstelling van de leerplicht ingegaan.

Als je vrijstelling hebt, hoeft je kind niet naar school en kun je in principe gaan en staan waar je wilt.

Uitschrijven uit Nederland

Als je kind al op school zit en je wilt toch nog die reis maken, dan wordt het iets lastiger. Maar zeker niet onmogelijk. Als je van plan bent om voor langere tijd weg te blijven, is uitschrijven uit Nederland een optie. Als je een koophuis hebt, zou je die kunnen verhuren.

Er bestaat zelfs de mogelijkheid om een van de ouders ingeschreven te laten staan. Dat is wel handig voor de (auto)verzekeringen en andere zaken.

Bij het uitschrijven uit de gemeente hoef je niet perse een nieuw adres op te geven. Het wordt wel gevraagd en is ook handig voor eventuele post, maar je kunt ook een postadres opgeven (van familie bijvoorbeeld).

Scholen willen nog wel eens moeilijk doen. Soms willen ze pas uitschrijven als je een nieuwe schoolnaam en -adres doorgeeft. Maar als je die niet hebt, dan lukt dat dus niet. Dit hoeft ook helemaal niet, er zijn genoeg landen in de wereld waar thuisonderwijs een volstrekt legale manier van onderwijs is.

En op het moment dat je uitgeschreven bent, is er geen leerplicht meer.

Verhuizen naar België

Je kunt ook verhuizen naar België. Daar is het geen probleem om thuisonderwijs te geven. Je mag in België ook gewoon na schoolgang thuisonderwijs geven. Of zelfs het ene jaar wel, dan weer niet en dan weer wel. Wat je wil. Lees deze post voor meer informatie over huisonderwijs – zoals onze zuiderburen het noemen. Of lees dit interview met Eline die verhuisde naar België met haar grote gezin en nu thuisonderwijs geeft.

Als deze hobbel eenmaal is genomen, kun je op pad!

Roadschooling

In het thuisonderwijsjargon wordt de term roadschooling gebruikt: school on the road. Dit is dus thuisonderwijs, maar dan als je onderweg bent.

Maar het is zoveel meer dan dat! Het is je kinderen onderdompelen in de wereld waar je zo graag van wilt dat ze over leren. Dat je in plaats van in de aardrijkskundeboeken, in het Great Barrier Reef kunt duiken. Het is het voelen, proeven, ruiken en ervaren hoe de wereld eruit ziet.

Deze aflevering van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ is een geweldige voorbeeld om te zien hoe het ook kan. Hier leer je de familie Zapp kennen, die bestaat uit vader, moeder en 4 kinderen. Ze reizen al jaren de wereld rond in een stokoude auto. Elke keer als ik deze aflevering weer zie, krijg ik de kriebels om ook mijn spullen te pakken, te gaan en voorlopig niet weer terug te komen. Zo inspirerend!

In mijn volgende blog wil ik het hebben over de lesmaterialen die je kunt gebruiken bij het reizen. Welke dingen zijn handig om mee te nemen? En wat kun je absoluut thuislaten?

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *