Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Even heel eerlijk. Ook mijn kinderen hebben soms geen zin. Het onderwerp is niet aantrekkelijk, het boek heeft geen plaatjes of we hadden gewoon te weinig slaap. Maar hoe houd je het gezellig? En daarnaast, hoe leren we ook nog iets?

Gamen

Bij het (computer)gamen schijnen kinderen geen last te hebben van dat soort buien: ze zijn nooit te moe, verveeld of afgeleid om te spelen. Zelfs bij een lastig level geven ze niet zomaar op, en laten ze een doorzettingsvermogen zien waarvan je niet wist dat ze die bezaten. 

Gamification

Het combineren van leren en gamen heeft een naam: Gamification. De officiële definitie is het gebruikmaken van spelelementen en gametechnieken in een niet-game omgeving. Dit wordt in verschillende gebieden toegepast: op de werkvloer, voor de gezondheid en in marketing. Maar ook in het onderwijs kun je dit gebruiken om kinderen te motiveren en ze beter te laten leren. Je hanteert de elementen die het gamen aantrekkelijk maken: punten scoren, levels of prijzen. Of je voegt spanning toe aan de lessen, door middel van een quiz met een winnaar of een raadsel waarvan je de oplossing pas morgen vertelt.

De stappenteller

Ook in het gewone leven werkt dat principe. Een jaar of tien geleden kwam de stappenteller op de markt. Ik geloof dat je hem gratis kreeg bij een pakje boter. En ineens werd het leuk om zoveel mogelijk stappen per dag te zetten. Mijn moeder maakte zelfs extra rondjes bij het inschenken van de koffie om maar aan de 10.000 stappen te komen.

Of een ander voorbeeld:

De pianotrap

Foto screenshot Youtube

Op dit treinstation in Stockholm (zie filmpje) werd een stenen trap omgetoverd tot een heuse piano. Op de trap werden elektroden aangelegd en daarna beplakt met witte en zwarte vlakken. Als je eroverheen loopt, slaat elke tree een ander noot aan. De trap is veranderd in een piano waar je overheen kunt lopen!

Vlak daarnaast is een roltrap, die veel vaker gebruikt werd dan de stenen trap. Maar met de pianogeluiden geven de mensen nu veel meer de voorkeur aan de stenen trap.  

Dit zijn allebei mooie voorbeelden hoe gamification kan werken op het gebied van gezondheid. Iedereen weet dat het beter is om meer te bewegen en toch doen we dat niet zomaar. Maar als er een spelelement wordt toegevoegd raken we ineens enthousiast.

Toch, als we met school beginnen, bergen we (figuurlijke) Mario vaak netjes op in de kast.

Spelelementen toevoegen

Er zijn een aantal van deze spelelementen die je heel gemakkelijk kunt toevoegen aan het thuisonderwijs.

Gebruik (bord)spellen

Er zijn heel veel educatieve spelletjes die kinderen spelenderwijs laten leren. Voor de jongste kinderen zijn er bijvoorbeeld Ganzenbord, Ligretto, Uno of Hallie Gallie. Hiermee leren ze hun getalbegrip vergoten en een beginnetje te maken met optellen. Of Regenwormen, Take5 of Qwixx, voor de iets oudere kinderen.

Mijn kinderen laat ik vaak met de dobbelstenen een spel doen, wij noemen het ‘dobbelen’. Ik maak een papier, teken er wat leuks op en vul het figuurtje met de cijfers van 1 dobbelsteen. Of, iets moeilijker, met de getallen die 2 dobbelstenen samen kunnen vormen. Ik heb zelfs dobbelstenen die de cijfers 0 tot en met 9 hebben, en dan kun je sommen maken tot en met 18. Degene die het eerst alle cijfers heeft afgestreept, wint het spel. Ongemerkt leren ze de sommen tot 12 of 18 automatiseren. Download hier de printable voor dobbelen van 1-6, hier voor 2-12 en hier voor 0-18.  

Een quiz

Geef de bio-, aardrijkskunde- of geschiedenisles een extra impuls met een spannende quiz. Als ze weten dat ze morgen weer een quiz hebben, letten ze vandaag extra goed op. Of laat de kinderen voor elkaar een quiz bedenken. Dan duiken ze vaak nog wat dieper in de stof.

Punten, geen cijfers

Houd punten bij, in plaats van cijfers. Het verschil zit hem in waar je begint: Een cijfer begint bij 10 en kan alleen maar lager worden. Twee fouten hier, een klein foutje daar: een 7,5. Maar bij een puntensysteem begin je bij 0, net als in een (computer) spel waar je punten moet verzamelen. Zo verzamelt Super Mario muntjes die hem 200 punten per stuk opleveren. Of krijgt hij 100 punten als hij een schildpad onschadelijk maakt. Zijn punten kunnen alleen maar meer worden en als hij een muntje of schildpad mist, dan krijgt hij niks, in plaats van minpunten. Zo betaalt alle inspanning uit. Dit spelelement van steeds meer punten verzamelen lijkt motiverender te werken dan de minpunten die we bij cijfers hanteren.

Prijzen

Als vervolg op de vorige tip: Geef prijsjes voor een aantal behaalde punten. Bedenk wat haalbaar voor je kind is, zonder dat het te moeilijk of makkelijk wordt. Om het lezen een stimulans te geven kun je een boekenlijst bijhouden. Geef bijvoorbeeld bij 10 boeken een ijsje. Of als rekenen een struikelblok is, geef dan een punt voor elk doorgewerkt hoofdstuk. 

Haal Mario dus maar weer uit de kast en nodig hem gerust uit aan je keukentafel!

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

2 Responses

  1. Wat een goeie tips zeg! Ik had nog nooit nagedacht over de minpunten van 10, waar je dan een 7,5 van maakt. Hier kan ik echt wat mee, bedankt!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *