Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Live dieren kijken: 12 camera’s wereldwijd

Als je een keer wat anders wilt dan een saai lesboek, dan zijn dit geweldige filmpjes voor de biologielessen! Heel anders dan een documentaire of video’s op Youtube. Hier zie je het alledaagse leven van de dieren en niet alleen de hoogtepunten. Soms gebeurt er helemaal niks, maar saai is het nooit! Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Deze camera’s filmen 24 uur per dag en de beelden die je ziet zijn live. De livecams hangen meestal aan een boom of staan op een andere manier onopvallend opgesteld. Hierdoor hebben de dieren geen last van cameramensen en vertonen ze hun normale gedrag. 

Waarschuwing: de beelden zijn live en worden niet gecensureerd, dus er kan vanalles gebeuren! Van levende prooien die worden verorberd tot zielige vogeltjes die uit het nest vallen…

 

In Nederland staan een aantal van zulke livecams:  

 

1. Herten of ander Nederlands wild

Deze camera staat in Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Alsof je zelf in de bosjes ligt met een verrekijker om te zien of je een vos, wild zwijn of misschien wel een edelhert voorbij ziet komen. Waarschijnlijk heb je de meeste kans in de schemering; ‘s morgens vroeg of bij zonsondergang.

 

2. Ooievaars, valken en zwaluwen

Deze webcams zijn van de vogelbescherming. Met bijzondere vogels zoals ooievaars, zwaluwen en slechtvalken, maar ook een gewoon koolmeesje is prachtig te volgen. In de winter zijn de camera’s uit, omdat er weinig te zien valt bij de nesten. Maar je kunt nog wel wat hoogtepunten van afgelopen jaar zien!  

 

3. Turkse tortel en meer vogelnesten

Hier kun je op een aantal links klikken om vogels in hun nest te zien. Met ook een heel aantal roofvogels die je kunt volgen. Tijdens de winter zijn er helaas geen beelden. 

 

Nog meer livecams in de wereld:

 

4. Beren in Transsylvanië

Deze livecam staat in Transsylvanië, Roemenië. In dit beboste gebied weet je nooit wat je kunt verwachten. Beren, herten, vossen of wolven zijn allemaal mogelijke voorbijgangers. Overdag lijkt het uitgestorven, maar hier durf je in het donker niet te lopen…

 

5. Panda’s en heel veel andere dieren

De absolute koning onder de livecam dierenwebsites! Bovenin de balk kun je kiezen welk dier je wilt zien: Gorilla’s, bizons, krokodillen, zelfs een bijenvolk. Maar ook nog heel veel andere dieren. De meesten beelden zijn live, sommige laten highlights zien van eerder opgenomen beelden. Een topper hier waren de panda’s. In een Chinese dierentuin vermaken moeder en 2 babypanda’s zich uitstekend met elkaar; op een schommel, in een tunneltje of klimmend in de boom. De kinderen vonden het hilarisch.   

 

6. De Big Five in Zuid-Afrika

Zes verschillende camera’s op verschillende plekken in Zuid-Afrika. Bij de Tembe drinkplaats komt overdag geregeld een grote kudde olifanten gezamenlijk water drinken. ’s Avonds zagen we een gnoe en een aantal nieuwsgierige impala’s voorbij komen in Nkorho. De camera’s staan klaar om in te zoomen of mee te bewegen als de dieren komen (of doet iemand dat in een kantoor handmatig?).

 

7. Zeekoeien in Florida

Van half november tot maart is het Zeekoeien-seizoen in Orange City, Florida. Met een constante temperatuur van rond de 22 graden Celsius willen de honderden zeekoeien hier graag overwinteren. Je kunt zowel boven als onder water meekijken. 

 

8. Adelaarsnest met binnenkort een jong

Maak kennis met Harriet en M15, een adelaarskoppel uit Florida. Dit echtpaar bewoont het nest al jaren en broeden er elk jaar een paar eieren uit. Ze wanen zich onbespied op 18 meter hoogte, maar wij mogen allemaal meegenieten. Er zijn 4 livecams die ze dag en nacht in de gaten houden.

 

9. Beren in winterslaap

Wel eens een beer in winterslaap gezien? Wij tot voor kort ook nog nooit. Maar dat kan hier dus wel! Deze 2 mannetjesberen wonen in Canada. Tijdens de winterslaap eten of drinken de dieren niet. Maar je kunt ze wel zien ademen! Of uitrekken, omrollen of zelfs slaapwandelen. Genoeg te zien dus!  

 

Er zijn tegenwoordig veel dierentuinen die livecams hebben. Soms heb je geluk en ben je getuige van de geboorte van een jong!

 

10. Olifantenbaby

Zoals bij Dierenpark Amersfoort. Je kunt 24 uur per dag meekijken, in het binnen- of buitenverblijf.

 

11. Zeehonden

Zeehondjesfan? Ook een live camera bij Zeehondencentrum Pieterburen.  

 

12. Kwallen en andere prachtige beesten

In de Verenigde Staten zijn er ongetwijfeld genoeg dierentuinen met livecams, maar deze dierentuin in California heeft werkelijk prachtige kleurenbeelden. Kwallen, koraaldieren, zeeotters, pinguins…en vele andere. ‘s Nachts worden eerder gefilmde beelden getoond, waardoor je je nooit hoeft te vervelen. De voedertijden zijn aangegeven, ook leuk om te zien! (Wel even rekening houden met het tijdsverschil: het is in California 9 uur vroeger dan in Nederland.)

 

Genoeg voer voor een geweldige biologiestudie!

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

2 Responses

  1. Heel leuk! Nog nooit eerder gezien. Mijn dochter van 3 jaar zegt: ‘mama, ik moet even een plasje doen, even wachten op mij met kijken, oké?’ ????.
    Dankjewel voor de tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *