Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Life skills – meer dan taal & rekenen

We zijn inmiddels 2 weken onderweg en nog steeds zijn we met z’n allen in Nederland aan het homeschoolen. De meesten hebben het ritme wel zo’n beetje te pakken; 2 uurtjes school ‘s morgens en daarna proberen we wat andere leuke dingen. Koekjes bakken, knutselen, tuinieren, stopmotion filmpjes maken, stoepkrijten…we hoeven ons nog niet te vervelen. Overal komen toffe ideeën voorbij en ik maak hele lijsten van wat ik ook allemaal nog een keer wil gaan doen. We zijn ineens met zoveel meer moeders en vaders die meedenken en de originaliteit is oneindig.

Thuisonderwijzers zitten nu ook thuis

Wat je misschien niet denkt, maar voor ons is het ook aanpassen; we hebben geen 3 verschillende sporten meer, waar dan de één en dan weer een ander heen moet. De gezamenlijke thuisonderwijs gymgroep is gecancelled, de museum uitjes zijn uitgesteld naar een later moment en het zwembad en de dierentuin zitten ook dicht. Daar bovenop komt nog de bibliotheek die heel zwaar gemist wordt, want we hebben de berg boeken inmiddels wel uit. En helaas geen 5 e-readers of ipads klaarliggen voor de nog wel beschikbare e-books.

Leren kan altijd

Maar leren lukt altijd. Ook als je al die mogelijkheden niet hebt. En vaak dwingt het je tot creativiteit die je anders niet gehad zou hebben. Ook geeft de extra tijd ruimte voor het aanleren van andere dingen, waar je normaal in alle drukte niet aan toekomt.

Kinderen aan het koken

Laatst sprak ik een (thuisonderwijs-) vriendin over haar gezin en ze vertelde dat zoonlief van 10 die dag zou koken. ‘En wat kookt hij dan precies?’, vroeg ik me verbaasd af, denkend dat het wel soep uit blik zou worden. ‘Nou, aardappels, hachee, rijst, pasta, hij kan alles wel maken eigenlijk.’

En alsof dat nog niet genoeg was voegde ze eraan toe: ‘Hij maakt dan eerst een lijstje en haalt ook zelf alle boodschappen die hij daarvoor nodig heeft.’

Soep from scratch

Ik viel nog net niet van mijn stoel, maar ik herpakte me en antwoordde eerlijk dat dat reuzeknap was. Voor mezelf besloot ik dat het hoog tijd werd dat mijn oudere kinderen dat ook gingen leren. Ik weet niet hoe goed ik het doe op de life-skills-aanleer-graadmeter, maar ik zit zéker niet in de hoogste regionen. We hebben laatst wel een soep from scratch leren maken en de was sorteren, aanzetten, ophangen en opvouwen lukt ook prima. Toch kunnen we nog genoeg niet, dus heb ik een lijstje gemaakt met Zeer Belangrijke Life Skills. En aangezien we deze weken ook veel meer tijd over hebben dan normaal, kunnen we daar wat extra aandacht aan geven.

Wat zijn life skills?

Life skills zijn de vaardigheden die je in het leven echt nodig hebt. (Sorry voor het Engels, maar als de titel ‘levensvaardigheden’ was geweest had je deze post vast nooit gelezen.) Deze weken zijn we natuurlijk vooral met school bezig: de tafels moeten erin gestampt (is ook reuze belangrijk), spelling moet aan gewerkt (ook absoluut nuttig), het handschrift moet leesbaarder (kun je ook bijna niet zonder).

Maar er is nog zoveel meer te leren.

Wat dacht je van:

  • Een ei bakken
  • De tafel dekken (volgens etiquette)
  • Lamp verwisselen
  • Fietsband plakken

Essentiële vaardigheden

Dat zijn een paar van de basisvaardigheden die ik essentieel acht voor de rest van je leven. Deze dingen leer je niet op school, maar als je er thuis ook geen aandacht aan besteed, leer je die dus nooit.

Klusjes in huis

Een vriendin van mij ging vlak voor haar trouwdag samen met haar aanstaande naar een huwelijkstraining. Daar kregen ze allerlei vragen voorgeschoteld, waaronder: ‘Wie gaat straks bij jullie in huis de klusjes doen?’ Waarop vriendin antwoordde: ‘Mijn vader natuurlijk!’

(Sorry A! Je bent nu een fantastische badkamerbouwer!)

Zo’n situatie hoop ik te voorkomen. Doe dus je schoondochter een plezier, en schoonzoon overigens ook! Leer je kinderen niet alleen rekenen en taal…maar ook een goede dosis life skills.

18 Life skills om je kinderen aan te leren

Deze printable met 18 life skills zijn vaardigheden waar wij de komende tijd aan willen werken. Uiteraard zijn er veel meer dingen te leren! Maar dit is een mooi begin. Download hier.

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

One Response

  1. Mooi geschreven. Wij hebben geen homeschooling gedaan wat betreft in de zin wat er normaal onder wordt verstaan. Echter met het leren van de lifeskills waarover je het hebt, hebben we onze beide zoons vanaf de leeftijd 8 jaar al in meegenomen om dat te leren. Resultaat dat we de toen ze ouder werden (met vallen opstaan aan beide kanten; ouders en zonen) de klussen in en om huis verdeelden, ieder zijn/haar deel deed en elkaar konden aanspreken op de verantwoordelijkheid daarvoor. Geen ‘hotel mama’ dus en jongens die mannen werden, die hun eigen huishouden kunnen draaien ook als er nog geen vrouw is.

    Groet en zegen
    Marja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *