Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Deze post heb ik niet zelf geschreven, maar komt van Simplycharlottemason.com. Als je niet precies weet wie of wat Charlotte Mason is, dan kun je er hier en hier over lezen. Met hun toestemming heb ik dit artikel vertaald en hopelijk volgen er nog vele!

Als het op koken aankomt, lijken er twee soorten mensen te zijn: zij die het recept precies volgen en zij die het aanpassen.

Degenen die de neiging hebben om zich aan het recept te houden, houden waarschijnlijk van de zekerheid dat ze doen wat hen gezegd wordt te doen. Iemand heeft het al uitgedokterd, dus ik hoef het niet meer te doen. Dat kan een geruststellende gedachte zijn. (En ik kan dat weten.)

Maar soms past het recept gewoon niet bij jouw situatie. Misschien heeft de bedenker van het recept een voorkeur voor heet en pittig, terwijl jouw gezin liever licht pittig eet. Misschien staat er in het recept dat je het 15 minuten op 230 graden moet bakken, maar weet je dat je oven moeite heeft om zo’n hete temperatuur constant hoog te houden.

Dus leren de meeste koks om aanpassingen te maken. Ze kunnen de hoeveelheid cayennepeper verminderen of de tabasco weglaten. Of ze maken de baktijd wat langer. Wat ze ook veranderen, ze passen het recept aan zodat het beter bij hun gezin en hun situatie past.

Een lesmethode is als een recept

Een lesmethode heeft veel weg van een recept. Degene die de lesmethode maakt, schrijft wat hij wil en wat werkt in zijn situatie. Maar alleen omdat de auteur het op een bepaalde manier presenteert, betekent dat niet dat je het precies zo moet gebruiken.

Misschien gaat een bepaalde methode een beetje te snel voor jouw kind; pas het dan aan tot een langzamer tempo. Misschien bevat een lesmethode niet genoeg praktische activiteiten naar je smaak; voeg er wat toe. Misschien vind je alles leuk aan de methode behalve één klein onderdeel; laat dat weg. Misschien is een bepaald aanbevolen ‘ingrediënt’ in jouw streek niet beschikbaar; vervang het door iets soortgelijks.

Net zoals mensen die recepten bedenken te maken hebben met ingrediënten – niet met de smaakvoorkeuren van jouw gezin of jouw eigenwijze oven – zo hebben mensen die lesmethodes schrijven te maken met het materiaal, en niet met jouw unieke kind. Het is onmogelijk om een methode te schrijven dat aan de specifieke behoeften van elk kind voldoet. Dat is waar jij in beeld komt.

Pas de methode aan

Zie het als volgt. Stel je voor dat je een taart maakt voor een speciale gelegenheid en het recept zegt dat je hem op 180 graden moet bakken gedurende 30 minuten. Wat als je aan het eind van die 30 minuten een satéprikker in het midden steekt en die er kleverig uitkomt? Als je gefocust bent op het recept, haal je de cake er toch uit omdat de tijd om is. Maar als je gefocust bent op het eindproduct – een verrukkelijke cake – laat je hem in de oven staan en houd je hem nauwlettend in de gaten tot hij mooi goudbruin is en precies goed doorbakken.

Zo is het ook met de lesmethode en je kind. Als je gefocust bent op de methode, zul je blijven ploeteren, de lessen afvinken, maar misschien niet je doel bereiken van het opvoeden van je unieke kind.

Als ouder-leraar moet je je richten op het opvoeden van je kind als persoon. In feite is dat uitgangspunt het fundament waarop Charlotte Mason haar hele filosofie heeft gebouwd.

De hoofdgedachte, of meer het gedachtegoed, waarop ik ben uitgekomen, is het enigszins overduidelijke feit dat het kind een persoon is met alle mogelijkheden en bevoegdheden die tot de persoonlijkheid behoren.’ (Voorwoord bij de Home Education Series).

Verwacht dus niet dat een standaard lesmethode geschikt is voor elke unieke persoonlijkheid in je gezin; dat zal niet gebeuren. Maar dat is het mooie van thuisonderwijs; je kunt aanpassingen maken. Op elk moment.

Het mag. Het is jouw gezin en jouw kind. Jij kent je kind beter dan welke lesmethode schrijver ooit.

Kijk naar je kind; en kijk verder dan de lesmethode.

Originieel gepubliceerd op Simplycharlottemason.com. Vertaald en gebruikt na toestemming.

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *