Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Hoe vind ik goede prentenboeken?

Een vlugge zoektocht bij een Nederlandse online boekenwinkel gaf aan dat er 11.323 Nederlandse prentenboeken te verkrijgen zijn. Dat is een hele stapel om uit te kiezen!

Prentenboeken worden vooral aan jonge kinderen voorgelezen, die zelf nog niet kunnen lezen. Maar elke keer als ik me op de bank nestel met een paar kleintjes en een prentenboek, komen de oudere kinderen ook vlug aangeschoven. Er zijn genoeg prentenboeken ook meer geschikt voor wat oudere kinderen. Wel is het is nog een hele kunst om de juiste boeken uit te kiezen, want niet elk boek is even leuk. Hoe kies je uit dat flinke aanbod nou de juiste boeken?

Goede boeken

Toen mijn kinderen nog een stuk jonger waren, had ik geen idee wat nou goede boeken waren. Alle boeken in de bieb waren door een uitgever gecheckt, goedbevonden en gepubliceerd…dus dat zou wel goed zitten.

Dacht ik.

Lang geleden.

Door schade en schande werd ik wijzer. Soms moest ik halverwege een verhaal stoppen, omdat vader en moeder eend elkaar de huid volscholden. Een keer waren er blote billen in beeld voordat ik het goed en wel doorhad. Of dat boek met een vervelend prinsesje dat steeds haar zin krijgt. En soms kwam er toch een griezel verhaal door mijn (vrij relaxte) keuring en gingen de kinderen ’s avonds doodsbang naar bed.

Ik heb ervan geleerd. Het duurde even, maar zover zijn we inmiddels. En, hoe prettig, hier ga ik mijn boekentips met je delen, zodat jouw kinderen rustig kunnen gaan slapen na het voorleesuurtje.

Wees kieskeurig

Elk boek vertelt een verhaal. Sterker nog, veel boeken hebben een boodschap die het wil overbrengen. Is dat om aardig te zijn tegen anderen? Eerlijk tegen je ouders? Of doorzettingsvermogen te laten zien als het moeilijk gaat? Helaas zijn er genoeg boeken te vinden die allerlei slechte voorbeelden als grappig bestempelen.

Daarom ben ik tegenwoordig veel kieskeuriger en probeer ik boeken te kiezen die mijn kinderen op een goede manier inspireren. En dat hoeven echt geen moralistische boeken te zijn over heilige boontjes. Maar wel verhalen met een mooie boodschap of waar iets leerzaams in zit. Of een boek waar je echt van de tekeningen kunt genieten. Of gewoon dat fantastische boek, waar je kind elke keer weer om vraagt en waar je samen van kunt genieten. Omdat het een ècht leuk boek is.

Heel eerlijk, het valt soms nogal tegen om die kwalitatieve goede prentenboeken te vinden. En al helemaal als ik wil dat ze aan een aantal regels moeten voldoen. Soms ben ik al blij als ze aan één van de volgende regels voldoen.

Aan welke regels moet mijn prentenboek voldoen?

1. Een interessant verhaal

Je zou denken dat dit vanzelfsprekend is, maar ik kom genoeg boeken tegen waar het verhaal saai, onsamenhangend of totaal niet inspirerend is.

Wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je graag weten hoe het afloopt? Dan hebben we al een punt te pakken.

2. Mama moet het leuk vinden

Ook al heeft je beste vriendin dit boek aangeraden, en staat hij op alle goede-boeken-lijstjes: als jij het niks aan vindt, laat dan maar zitten. Je zult een boek echt leuk moeten vinden om om het vaker uit de kast te pakken en voor te lezen. 

En daar was zelfs C.S.Lewis het mee eens.

3. Mooie tekeningen

Ontzettend belangrijk! In een prentenboek zijn de tekeningen van grote waarde. Helpen de plaatjes om het verhaal beter te begrijpen? Een kind kan makkelijker moeilijke taal begrijpen als de tekeningen het verhaal duidelijk uitbeelden. En zijn de plaatjes ook mooi? Is het prettig om naar te kijken?

4. Een goede boodschap

Ik probeer te begrijpen wat de boodschap van de schrijver is. Soms is die er niet en is het gewoon een lekker verhaal om voor te lezen. Maar als er wel een idee in zit dat overgebracht wordt, vind ik dat dan een goede boodschap?

Prentenboeken top 25

Hier staat mijn lijst met 25 favoriete prentenboeken, tot nu toe in elk geval. Sommige boeken vond ik zelf geweldig, andere boeken werden me sterk aangeraden door mijn kinderen. Heb je zelf goede tips? Laat me dat weten! Dan maken we de lijst gewoon een beetje langer.

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

2 Responses

  1. Goeie tips! Dankjewel!
    Ik vind zelf het boek ‘Ben ik van jou’ zo leuk! Over een ei die uit het nest van een dino rolt en alle andere dino’s zich afvragen van wie het ei is. Leerzaam en leuk! Veel voorgelezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *