Mijn oudste
Mijn eerste kind las al erg vroeg. Hij kende zijn eigen letter en daar bouwden we op voort. In korte tijd las hij complete boekjes. Zonder methode, maar we lazen wel alle 12 oude leesboekjes van Veilig Leren Lezen:
‘een pijp voor nies.
een pijp voor dop.
rook, nies! rook, dop!
nies rookt een pijp. dop rookt een pijp’
Dat Leren Lezen lukte prima, maar echt Veilig vond ik het niet.
Mijn tweede
Mijn tweede zoon was een stuk minder enthousiast over lezen toen hij zo jong was. Ik haalde stapels beginnende lezers boekjes van de bieb, vastberaden als ik was om hem ook vroeg te leren lezen. Ik begon goedgemutst met wat letters en we worstelden ons door een paar boekjes heen. Hij zou dezelfde kansen krijgen als zijn broer. Achteraf denk ik dat ik misschien gewoon wat langer had kunnen wachten…maar goed, ik had deze tips ook nog niet gelezen:
TIP 1: Voorlezen
Om de liefde voor het lezen zo jong mogelijk te stimuleren kun je niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Er zijn veel voordelen aan voorlezen. Hier heb ik er een post over geschreven. Onderzoek laat zien dat kinderen die als baby worden voorgelezen, later ook meer interesse in boeken hebben.
Baby’s voorlezen
Voorlezen aan babies en peuters maakt hen al vroeg vertrouwd met boeken, waardoor hun interesse daarin ook zal toenemen. Door de taal die ze horen zullen ze sneller nieuwe woordjes leren dan kinderen die niet voorgelezen worden.
Lees voor en nog een keer en nog een keer…
Eerlijk gezegd valt het nog niet mee om een goed voorleesboek te vinden. Eentje waar jij en je kind allebei plezier aan beleven. Dan is het ook niet erg als die voor de 36e keer uit de kast wordt gepakt!
TIP 2: Luisterboeken
Als er geen volwassene is om ‘live’ voor te lezen, kun je altijd nog naar een luisterboek luisteren. Ook handig tijdens lange autoritten.
Als je lid bent van de bibliotheek kun je luisterboeken op CD’s lenen of via de app LuisterBieb de boeken beluisteren. Enkele mooie titels die via de Luisterbieb verkrijgbaar zijn:
- Gonnie en vriendjes
- Pluk van de Petteflet
- Dik Trom – serie
- Abeltje
- Brief voor de Koning
- Alleen op de wereld
- De scheepsjongens van Bontekoe
Kijk hier voor een lange lijst beschikbare boeken op de Luisterbieb.
In België kun je via deze link luisterboeken lenen. De Luisterpuntbibliotheek is voor personen met een leesbeperking; iedereen die moeilijk of geen boeken kan lezen is hier welkom.
TIP 3: Prentenboeken
Een prentenboek ziet er veel aantrekkelijker uit dan een beginnend lezersboekje, waar meestal geen touw aan het verhaal vast te knopen is. Een prentenboek heeft grote, uitnodigende platen met maar weinig tekst erbij. De langere woorden zijn meestal geen probleem; met een beetje hulp herkennen kinderen die vrij snel.
Prentenboeken waren hier een absolute favoriet boven de saaie, vaak vreemde beginnersboekjes.
TIP 4: Guinness Book of Records
Welk kind houdt er niet van het Guinness Book of Records? Zelfs voor kinderen die helemaal niet van lezen houden is dit een goede tip. Vooral jongens worden geprikkeld bij zoveel kracht, moed en durf. Met elk jaar weer een nieuwe editie met duizelingwekkende records. Er vindt hier altijd een heuse zoektocht plaats naar welk record nou het makkelijkst verbreekbaar is.
Misschien niet helemaal jouw idee van het lezen van een goed boek, maar gelezen wordt er wel!
TIP 5: In bed lezen
Dit doen wij al jaren en het werkt hier erg goed. De kinderen mogen ’s avonds in bed lezen, mits ze een echt boek lezen. Dus geen stripboeken. Zo worden er bij ons in bed verreweg de meeste leeskilometers gemaakt.
TIP 6: Doe een Lees Challenge
Kinderen die elke dag 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Daarvan zijn er 1000 nieuwe woorden die ze er extra bijleren, alleen vanwege dat kwartiertje lezen per dag. Om dit nog maar eens te stimuleren heb ik een Lees Challenge gemaakt, met 15 verschillende opdrachten. Plak een sticker of kruis het vakje aan als de opdracht erin behaald is en bedenk een leuk prijsje voor een volle kaart!
Download de Lees Challenge hier!
364e boek
Met de tweede zoon kwam het overigens helemaal goed. Hij is inmiddels bijna 9 en heeft net ‘Pjotr’ uit, zijn 348e boek…