Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Hoe geef ik de kinderen les tijdens onze wereldreis?

In een eerder blog schreef ik over de verschillende mogelijkheden om op reis te gaan met je kinderen. Ook als ze al leerplichtig zijn. (Of als jij denkt dat ze dat zijn…)

Hier ga ik graag verder in op de reis zelf. Hoe ziet het onderwijs eruit? Welk materiaal is onmisbaar? Heb ik altijd internet nodig? En leren mijn kinderen wel genoeg?

Kinderen leren elke dag. Spelenderwijs, onderweg, met boeken of zonder boeken. Een lange reis biedt oneindig veel mogelijkheden. Hang een wereldkaart op en trek een lijn door elk land waar je doorheen komt. De talen zijn ook geen probleem; Engels, Frans of een andere taal ga je zeker tegenkomen. Biologie is ook overal te vinden, want elk land heeft zijn eigen flora en fauna. Bezoek hier en daar een museum voor geschiedenis. Neem een ukulele mee en leer met online filmpjes erop te spelen. Laat je kind een dagboek bijhouden over de belevenissen en help af en toe met een moeilijk woord spellen. Zo check je bijna ongemerkt heel wat schoolvakken af die je kind anders in een uit een lesboek zou moeten leren.

Je kunt die reis dus ook prima maken zonder boeken of ander schoolmateriaal mee. Maar hier deel ik enkele tips van wat wij in onze reizen belangrijk of handig vonden om mee te nemen.

Welke lesmaterialen heb je nodig voor op reis?

Voordat ik je overlaad met adviezen, is het handig voor jezelf duidelijk te hebben wat precies je doel(groep) is. Want dat heeft invloed op de manier waarop je les wil gaan geven. Het maakt een verschil in:

  1. De leeftijd van je kinderen. Als ze nog heel jong zijn, zeg 4 en 6, dan heb je heel ander materiaal nodig dan wanneer ze 14 en 16 zijn.
  2. De ruimte die je hebt. Reis je per vliegtuig (heel weinig extra bagage) of per camper (ietsje meer plek)? Of per….? Wees kritisch in het kiezen wat er mee moet. Heel veel schoolmateriaal zoals stiften, papier en schriften zijn prima over de hele wereld te krijgen. Neem dus echt alleen mee wat je nergens anders kunt kopen. En wat je intensief zult gebruiken.
  3. Wel of geen internet. Als je helemaal off-grid gaat, zul je iets meer materiaal en boeken mee moeten nemen. Als je onderweg wel toegang tot internet hebt, kun je zware boeken thuislaten. Heel veel informatie is online te vinden en dat hoeft niet allemaal meegesjouwd te worden in dikke boeken.
  4. Gaan de kinderen na de reis weer naar school? Sommige mensen willen een jaar op reis, om daarna de kinderen weer naar school te brengen. Als dat jullie geval is, is het handig om wat meer schools materiaal mee te nemen. Vooral rekenschriften en taalwerkboekjes zijn dan handig. Zodat je kind na de trip makkelijk weer op school kan instromen op zijn of haar niveau.

Tips voor materialen als je off-grid gaat

Als je reist zonder (goede) toegang tot internet, kunnen deze simpele materialen je een heel goed op weg helpen. Ze wegen weinig en nemen ook niet veel plek in.

  • E-reader voor de boeken. Ook wij namen weleens stapels leesboeken mee…die al na 5 dagen uit waren en we vervolgens nog de hele reis mee moesten slepen. Niet handig. Een e-reader biedt uitkomst. Met je gewone bibliotheek-kaart kun je online (van tevoren dus!) overal e-boeken lenen en die op de e-reader zetten. De batterij van een e-reader gaat vaak wel tot 2 weken mee, dus daar kun je een heel stuk mee vooruit.
  • Loco! Het ouderwetse educatieve spel met de basisdoos en de losse opdrachtenboekjes. Er zijn allerlei variaties: taal, rekenen, maar ook geschiedenis, biologie en aardrijkskunde. Ik ben helemaal fan van dit spel! Je hebt de oudere boekjes te koop (genoeg aanbod op Marktplaats), maar daar loop je soms tegen wat kleine dingen aan: bij topografie moet je Joegoslavië vinden en bij taal eet je pannekoeken in plaats van pannenkoeken. Zelfs een oud rekenboekje volstaat niet altijd meer: wie weet er nu nog hoeveel 3 kwartjes zijn? De nieuwe boekjes zijn ook een stuk aantrekkelijker met hun vrolijke kleuren.
  • Als er plek is voor boeken, overweeg dan om de werkboeken van rekenen mee te nemen. Soms moet ik even wat extra uitleggen omdat we geen lesboek hebben, maar over het algemeen kunnen de kinderen er goed mee doorwerken. Rekenen is het enige vak dat je niet zomaar tegenkomt terwijl je reist. Heus, er is overal wat op te verzinnen, maar voor het gemak vind ik die werkboekjes wel heel handig.
  • Voor biologie heb ik een dik blanco schrift. Elke keer als we iets bijzonders in de natuur zien, of als de kinderen een interessant beest vinden, tekenen ze die na. Datum en plaatsnaam erbij en aan het eind heb je een geweldige verzameling van allerlei flora en fauna van je reis!

  • Neem een paar favoriete educatieve spellen mee: Regenwormen, een schaakspel, Beverbende of Hallie gallie. Voor de heerlijk lange avonden samen.
  • Leer de tafels. Genoeg tijd onderweg om af en toe even te stampen.


Op reis zijn de mogelijkheden om iets nieuws te leren enorm. Je kunt allerlei musea bezoeken, oude kastelen, indrukwekkende bruggen, dierenparken, bossen, rivieren, meren. Roadschooling is een levensstijl. Als je dat eenmaal beseft, zie je alles door een andere bril. En zul je in alles wat je doet de mogelijkheden gaan zien. En je hebt er helemaal geen internet bij nodig!

Tips voor materialen als je wel internet hebt

Alle materialen die hierboven zijn genoemd, gelden natuurlijk ook als je wel internet tot je beschikking hebt. Want de garantie dat het internet altijd werkt is er zeker niet. Op afgelegen plekken doet de WIFI het vaker niet dan wel.

Maar het is wel reuze handig om (soms) internet te hebben! Deze websites kunnen helpen bij het onderwijs:

  • Good old Youtube natuurlijk. Voor documentaires of informatieve video’s over alles wat je maar wil.
  • Download een Unit Study van Unitstudy.com. Strikt genomen heb je geen internet nodig als je de studie eenmaal gedownload hebt. Maar het is wel heel handig voor de links naar korte video’s als onderbouwing van de lessen. Wij deden al de ‘Oceans’ en ‘Flight’ studie en die waren ge-wel-dig. Hier waren we per studie 4 weken fulltime zoet mee. Alles kwam voorbij: aardrijkskunde, biologie, schrijven, geschiedenis, (Engelse) woordenschat. Alleen rekenen is niet door de studie heengeweven. Maar verder kun je alle boeken thuislaten. En de kinderen leren zo veel! Elk kind een schrift mee en gaan met die banaan!
  • Gebruik de reis om een typediploma te halen.
  • De Khan academy. De missie van de oprichter is om ‘gratis onderwijs van wereldklasse aan te bieden aan iedereen, waar ter wereld dan ook.’ Bij de Khan academy kun je les krijgen in de vakken wiskunde, geschiedenis, financiën, fysica, chemie, biologie, astronomie en economie. Tegenwoordig zijn er ook aardig wat lessen in het Nederlands vertaald.

Met deze tips kom je (letterlijk!) vast een heel eind. Heb jij nog goede tips die ik heb gemist?

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *