Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Ooit in een ver verleden, toen de oudste kinderen nog heel jong waren, deed ik eens een poging tot het beginnen van een moestuin. Ik had gehoord over een nieuwe methode, waarbij het eigenlijk niet kon misgaan. Dat leek me een uitkomst, want ik ben niet opgegroeid met enige kennis over iets wat maar met planten te maken heeft. Aan kamerplanten deed ik nooit – die overleefden het toch niet – maar ook het bijhouden van een simpele tuin was niet aan mij besteed. Laat ik dit alvast verklappen: nog steeds niet.

Maar lang leve leren: ik probeer ook elke dag weer wat nieuws te leren.

Mijn eerste moestuin

Behalve wat kleine broccoli-plantjes die werden kaalgeknaagd door een stout konijntje, groeide alles wonderbaarlijk goed. En ik deed er, behalve water geven, vrijwel niks aan. We keken elke dag hoe alles groeide, ik liet de kinderen (van 2 en 4 jaar oud) tekeningetjes maken van de ontwikkeling van de plantjes, zo konden zij wèl opgroeien met groene vingers.

Het was ook een prachtige zomer met weinig regen, waardoor de tomaten en komkommers steeds weer nieuwe vruchten gaven. De buurvrouw, die elke dag in haar moestuin stond te schoffelen was helemaal verbaasd en weet het aan beginnersgeluk.

Perfecte combi

We gebruikten de (grond)Mix van de Makkelijke Moestuin en dat was waarschijnlijk de reden dat alles zo goed groeide. Deze mix is bedacht door een Amerikaan, die er na veel testen achterkwam dat de combinatie van turfmolm, vermiculiet en compost je planten als beste laat groeien. Hij deed de grond in vierkante bakken en een nieuwe moestuinmethode was geboren: ‘Square Foot Gardening’. In Nederland noemen we het ‘vierkante metermoestuin’ of ‘Makkelijke Moestuin’.

Moestuin in crisistijd

Jaren gingen voorbij waarin het mij heel slecht uitkwam om precies in de mooie zomermaanden tijd vrij te maken voor een moestuin. Tot dit jaar de coronacrisis kwam en we ineens allemaal aan huis gekluisterd zaten. (En nee, homeschoolers zitten normaal gesproken niet de hele dag thuis. We hebben altijd veel afspraken met andere families, met vriendjes, naar sport of muziekles, naar het zwembad of naar een museum….)

Vierkante metertuin vs echte moestuin

Een aantal vriendinnen waren heel enthousiast een ‘echte’ moestuin begonnen. Zonder vierkante bakken, in echte grond, gewoon zelfs òp de grond (inclusief interessante methode!). Ik heb nog even overwogen om dit ook te doen en na een bezoek aan hun prachtig stukje grond ging ik bijna overstag.  

We lazen het boek van de Makkelijke Moestuin, maar bekeken ook filmpjes over een ‘gewone’ moestuin. Uiteindelijk hebben de kinderen gekozen. Die waren unaniem enthousiast over de vierkante bakken, lekker in onze eigen tuin.

Dat kwam me ook niet zo slecht uit zal ik eerlijk toegeven. Ik zag me gaan; alle 6 kinderen in hun laarzen en ouwe kleren hijsen, tassen met (ontbijt)koek en zopie, daar slepen met water – want geen aansluiting, maar wel water te krijgen bij de boerderij een eindje verderop – en dan thuiskomen met 6 pikzwarte varkentjes die allemaal rechtstreeks de douche in konden. Nee, zulke bakken vlakbij huis leek me heerlijk.

Alles is leerzaam

We konden direkt aan de slag, want de moestuinbakken moesten gemaakt worden. Gelukkig hadden we nog wat gebruikt hout liggen. En aangezien je overal wat van kunt leren, hebben de kinderen die natuurlijk zelf gemaakt. Met een beetje hulp van papa.

De mix hebben we zelf bij elkaar gezocht en met 5 bakken scheelde dat enorm in de kosten.   

En toen kon het leukste beginnen: uitkiezen welke groentes we wilden, de zaadjes kopen en zaaien natuurlijk!

Thema studie over de moestuin

Elk kind kreeg een papier met daarop hun moestuinbak en daar konden ze zelf in tekenen welke groentes ze wilden. Een beetje sturing was soms wel nodig: ‘Nee, doe maar niet in elk vak aardbeien.’

We bekeken de verschillende zaadjes, zagen hoe verschillend ze waren en we plakten ze op het werkblad.

Het leren is heel praktisch; ik had een aantal kleine tomatenplantjes die voorlopig nog binnen moesten groeien en daarom begonnen we met een les over tomaten(planten).

  • Wanneer zaai je tomaten?
  • Waarom ga je ze voorzaaien?
  • Wanneer mogen ze naar buiten?
  • Hoe lang duurt het voordat er tomaatjes aan groeien?
  • Wat is ‘dieven’?
  • Waar moet je nog meer op letten als ze groeien?

We kijken er een Youtube filmpje over en elk kind schrijft informatie op over de plant van de dag. Iedereen doet mee op zijn eigen niveau: de jongste kleurt een tekening van de groente en schrijft het woord (tomaat) op, de oudste vult het hele papier met alle informatie over zaaien, groeien en oogsten.  

De volgende dag leerden we over radijsjes. En na de filmpjes en het werkblad konden we toen echt onze handen vies maken! Buiten zaaiden we allemaal in onze eigen bak 16 radijsjes in een vak in onze moestuin.

De dag erna hadden we het over sla. En gingen we natuurlijk onze slazaadjes zaaien.

Elke ochtend was het weer spannend, is er al iets opgekomen? De kinderen stonden te popelen om naar buiten te gaan en te kijken of er al iets gegroeid was.   

Het een of het ander

Inmiddels zijn we zo’n 6 weken onderweg. Het kost me erg veel tijd om ’s avonds de lessen voor te bereiden (ik heb geen blog meer geproduceerd sinds de moestuin), want ik moet er zelf ook flink voor aan de studie. Al die kennis schud ik niet zomaar uit mijn mouw. Maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe mooier ik het vind! En ik geloof dat ik de kinderen ook flink heb aangestoken.

De bakken beginnen zelfs al een beetje te klein te worden voor alle plantjes die binnen nog op een plekje wachten…

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

One Response

  1. Wij gaan het dit jaar ook proberen! We hebben al twee bakken op poten staan voor de twee oudsten, maar dan halve (60 bij 120). Ben zo benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *