…dan geven de Nederlandse ouders thuisonderwijs!
Vanaf morgen hebben zo’n 2,5 miljoen Nederlandse kinderen thuis school. Vanwege het coronavirus zijn alle scholen minstens 3 weken dicht en zullen de ouders dus manieren moeten vinden om hun kinderen thuis onderwijs te geven. Dit is natuurlijk een heel bijzondere situatie, waarbij we als thuisonderwijzers ineens als ervaringsdeskundigen kunnen functioneren.
Daarom ook aan alle ouders met schoolgaande kinderen: van harte welkom op mijn blog! Ik ga mijn best doen deze dagen veel te posten, waardoor jullie inspiratie op kunnen doen. Zodat de komende weken niet alleen bol staan van Netflix en gamen, maar dat er ook nog echt gestudeerd kan worden.
Lang leve leren!
Waar kun je gelijk mee beginnen?
Natuurlijk kun je allerlei werkboekjes taal en rekenen aanschaffen om die vakken een beetje bij te houden, maar er zijn nog veel meer andere mogelijkheden om niet stil te blijven staan.
Idee 1: Dierenstudie
In dit blog heb ik geschreven over live camera’s die verschillende dieren ongemerkt filmen. Nu alle dierentuinen ook dicht zijn en het zelfs wordt aanbevolen om binnen te blijven, kun je toch nog ‘in het echt’ dieren observeren en meekijken wat er gebeurt. Zo zijn er live beelden van zeekoeien in Florida, een adelaarsnest met 2 jongen, beren in winterslaap en nog heel wat meer. Kies de leukste uit en kijk een tijdje naar de beelden.
Tips voor activiteiten bij de livecam:
- Wat zie je op de beelden? Wat gebeurt er? En waarom? (biologie)
- Waar leven deze dieren? Zoek het uit op internet, print een blanco wereldkaart uit en markeer het gebied waar ze voorkomen. (aardrijkskunde)
- Zoek een Engels filmpje(s) op Youtube op over deze dieren. (Engels)
- Schrijf een samenvatting over wat je hebt geleerd over deze dieren. (taal)
- Zoek een mooi plaatje op de livestream / Google en teken het dier na. (tekenen)
Daar ben je zeker een ochtend zoet mee! En heb je zomaar 5 vakken op een dag gehad.
Idee 2: Voorlezen
Pak dat ene leuke boek uit de kast en ga voorlezen. Hier heb ik een heel blog geschreven over hoe belangrijk het is om voor te lezen. Dit blog gaat over welke boeken nou echt goed voorleesvoer zijn en daar kun je ook gelijk een mooie lijst voorleesboeken downloaden, want daar staat of valt eigenlijk alles mee!
Maar aangezien we niet allemaal die boeken zomaar in de kast hebben staan – en de bieb misschien ook wel 3 weken dicht zit – kun je ook in je eigen boekenkast kijken. Of in die van de buurvrouw of van je ouders…want vooral de wat oudere boeken kunnen soms verrassend leuk zijn.
Welk boek kies je?
Probeer een boek te kiezen waar over te praten valt, waar interessante ideeën in zitten. Kies een boek waar je vragen over kunt stellen, als: ‘Wat zou jij hebben gedaan in haar schoenen?’ ‘Denk je dat hij de juiste keuze heeft gemaakt?’.
Of kies een klassieker, zoals ‘De Negerhut van oom Tom’, ‘Alleen op de wereld’, ‘Kruistocht in spijkerbroek’.
Lees een hoofdstuk voor en ga samen met de kinderen op onderzoek uit.
Met deze vragen kom je al een heel eind op weg:
- In welke tijd speelt dit verhaal zich af? Welke dingen gebeurden er in de wereld in deze tijd? Welke uitvindingen zijn er in deze tijd gedaan? Zou jij in deze tijd geleefd willen hebben? Waarom wel of niet? (geschiedenis & taal)
- Waar speelt het verhaal zich af? Waar kun je dat aan zien? Wat zijn de bijzonderheden van deze plek? (aardrijkskunde)
- Over de plek kun je eventueel nog verder voortborduren: Welk land is het? Teken de vlag. Kijk een filmpje over dit land, zoals dit Youtube-kanaal, waar elk land te zien is. (Wel in het Engels, maar via de settings kun je het ondertitelen)
- Wat eten ze daar?
- Hoeveel mensen wonen er?
- Pak er een atlas bij en lees erover.
Afhankelijk van het boek zijn er natuurlijk heel veel verschillende dingen die je kunt doen. De boeken voor jongere kinderen gaan vaak over dieren. Op schooltv.nl zijn ook veel filmpjes over dieren te vinden (en alles in het Nederlands).
Idee 3: Rekenen oefenen
Als je graag wat extra op rekenen wilt focussen, zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kunt werkbladen printen en ellenlange rijtjes oefenen, maar er zijn ook andere en leukere manieren om bepaalde sommen erin te krijgen, zoals deze:
Regenwormen
Regenwormen is een superleuk spel, waar bijna elk kind mee kan doen. Zelfs de 3-jarige hier doet mee – met een beetje hulp van de ouderen. Je gooit met 8 dobbelstenen en moet steeds de cijfers bij elkaar optellen, waarbij de uiteindelijke som ergens tussen de 21 en 36 zit. Het is een kort spelletje en je hebt nooit zekerheid of je het gaat winnen; een ander kan maar zomaar jouw gewonnen stenen afpakken! Snel, spannend en enorm leerzaam!
Dobbelen
In plaats van een blad vol met sommen, laat ik vaak 2 kinderen een wedstrijdje tegen elkaar doen. Ik maak twee tekeningen, zet daarin de nummers van 2 – 12 en 3 – 11 (dus deze nummers twee maal) en dan gooien ze om de beurt met 2 dobbelstenen. Het getal wat ze gooien, mogen ze afstrepen. Wie het eerst alle getallen heeft afgestreept is de winnaar! Elke worp is een plussom, zonder dat ze het doorhebben. Heel simpel, maar hier elke keer weer een succes.
Overigens heb ik ook dobbelstenen met de cijfers 0 tot en met 9. Hiermee kun je dus de cijfers 0 – 18 krijgen en wordt het wat interessanter voor de oudere kinderen. Wat mij betreft kun je de sommen tot 20 niet vaak genoeg oefenen.
De tafels
Neem deze 3 weken om de tafels er goed in te krijgen, nu tijdgebrek geen excuus meer is. In dit blog heb ik allemaal tips uitgewerkt waardoor het vast gaat lukken!
Online oefenen
Op deze website zitten mijn kinderen van 11 en 9 af en toe rekenuitdagingen te maken. De sommen gaan van heel makkelijk naar steeds moeilijker en elke keer proberen ze wat verder te komen. Er zijn 3 verschillende onderdelen:
Mobiles, waarbij je het evenwicht moet bewaren door de juiste getallen toe te voegen.
Who am I? waar je moet raden welk getal er bedoeld wordt. Hier moet je wel redelijk Engels voor kunnen.
Mystery Grid is een soort Sudoku puzzel.
Genoeg tips voor morgen denk ik!
Stuur me een berichtje als je een specifieke vraag hebt en ik zal proberen je te helpen!
3 Responses
Wat een goeie tips, hier ga ik mee aan de slag!
Wat ontzettend leuk! Aan de slag met de tips! Eens zien of ik ook een goeie homescoolmom ben! Haha
Ik wordt helemaal enthousiast van deze tips!! Heel erg bedankt!