Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

5 Simpele tips voor een fantastisch eerste jaar thuisonderwijs!

Het eerste jaar

Allereerst maar even een misverstand uit de wereld helpen. Je eigen kind lesgeven begint niet als hij 4 jaar oud is en je hem thuis houdt van school. Het eerste jaar heb je als je dit leest waarschijnlijk al achter de rug. Het was namelijk het eerste jaar van zijn leven. Waarin jij hem hebt leren lachen, leren eten, wat eerste woordjes zeggen, leren zwaaien en geoefend hebt om hem zijn eerste stapjes te laten doen. 

Het tweede jaar

Het tweede jaar heeft hij nog veel meer geleerd. Hij leerde lopen aan jouw handen, je las hem voor en leerde hem zijn eerste woordjes, je gaf hem een potlood en hij tekende zijn eerste tekening. Hij leerde wat ‘nee’ betekende en tellen op zijn vingers en hij leerde zijn familie kennen en hij ontdekte al steeds meer van de grote wereld om hem heen.

Het derde jaar

Het derde jaar leerde hij ook ineens zoveel meer! Hij begon ineens heel veel te praten, tekende zijn eerste echte poppetjes, leerde kleuren herkennen, zong zijn eerste liedje, leerde tellen tot 20, kon een cirkel van een vierkant onderscheiden en elke dag was vol van ontdekkingen en mensen om hem heen die hem dingen aanleerden.

Het vierde jaar

En toen werd hij 4…en ineens vond iedereen dat het nu tijd werd om ‘echt te gaan leren’.

Die overgang is in het thuisonderwijs niet zo abrupt als op school. We leren elke dag, vanaf dat we zijn geboren. En dat gaat door, ook als we 4 zijn geworden. En de mama die hem al die jaren van alles heeft bijgebracht, kan daar gewoon mee doorgaan na zijn 4e verjaardag…

Hier deel ik met jullie mijn beste tips hoe je verdergaat als je kind 4 jaar is geworden en hij thuisonderwijs krijgt.

1. Begin gewoon en koop nog niks

Wacht niet tot je alles hebt gelezen en uitgevonden, maar begin gewoon. Schaf nog geen complete lesprogramma’s aan, maar probeer verschillende methodes uit. Koop hier en daar een boekje op Marktplaats of leen wat van een ervaren thuisonderwijzer en probeer het eens uit. Je komt er snel genoeg achter wat wel en niet werkt…om er na een paar jaar achter te komen dat iets niet meer bevalt en je weer switcht. Of misschien slaat die ene geweldige methode bij een volgend kind helemaal niet aan. Overigens heb je het eerste jaar nog heel erg weinig aan officieel lesmateriaal nodig.

Toen ik nog niet zo lang bezig was, kocht ik eens een hele rekenmethode. Een grote doos vol. Alles zat er in, van groep 3 tot en met groep 8. Handleidingen, werkboeken, nakijkboekjes….

Gelukkig had ik het voor een prikkie tweedehands kunnen kopen, want al gauw vond niemand het meer leuk. De kinderen gefrustreerd, en als gevolg daarvan ik natuurlijk ook. Ik heb zo de hele doos weer doorverkocht en iets anders gekocht. En daar zijn we nu gelukkig nog steeds enthousiast over.

2. Lezen en leren

Probeer zoveel mogelijk te leren over thuisonderwijs. Er zijn veel boeken, maar ook heel veel homeschool blogs online te vinden, hoewel die bijna allemaal in het Engels zijn. Ik hoop je met mijn Nederlandse blog ook een beetje op weg te kunnen helpen! Er zijn veel verschillende manieren om thuisonderwijs te geven en gelukkig zijn vele anderen je voorgegaan. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, dus maak daar gebruik van.

3. Doe het niet alleen

Maak contact met andere thuisonderwijzers. Ga niet alleen zitten worstelen, maar zoek andere ervaren ouders op die je op weg kunnen helpen. Vaak worden er uitjes georganiseerd, naar musea, speeltuinen of gewoon in de natuur. Of word lid van een thuisonderwijsvereniging, de Nederlandse Vereniging van Thuisonderwijs: https://www.thuisonderwijs.nl/ of (christelijk) Thuisonderwijsverbond: https://www.thuisonderwijsverbond.nl/ .

4. Wees enthousiast

Enthousiasme is besmettelijk. Laat zien aan je kinderen hoe interessant dingen kunnen zijn en sta nieuwsgierig in het leven, klaar om op elke ‘Waarom?’ van je kind een goed antwoord te geven, of om samen op zoek te gaan naar het antwoord. Houd het leuk voor het kind en voor jezelf!

5. Lees voor

Dit is absoluut mijn favoriet en misschien wel de belangrijkste tip. Ik heb er hier meer over geschreven. Een kwartier voorlezen per dag leert je kind 1000 extra nieuwe woorden per jaar. Daar kan geen lesmethode tegenop! Ook geef je hem de liefde voor het lezen mee, waar hij de rest van zijn leven profijt van zal hebben. De eerste stapjes naar het leren lezen worden met voorlezen gezet. Lees niet alleen prentenboeken in het begin, maar lees over geschiedenis, aardrijkskunde, biologie…en zo kun je met alleen voorlezen al heel wat vakken afchecken! Daarnaast versterk je de band met je kinderen in al die uren die je samen op de bank naast elkaar dezelfde avonturen beleefd.

Wees genadig met jezelf, ga niet bij de pakken neerzitten als het niet direct zo rooskleurig verloopt als dat je je had voorgesteld. Oefening baart kunst! En dat geldt zeker ook voor het lesgeven.

 

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *