Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

5 ideeën voor een onvergetelijke eerste schoolweek

De koffers zijn weer uitgepakt, de hittegolf is voorbij en de eerste lichting kinderen is naar school. Ook sommige thuisonderwijzers zijn alweer aan de slag. Maar heb je nog weinig zin om te beginnen? Of hebben de kinderen de zomer nog in hun bol?

Hier deel ik graag 5 ideeën om van die eerste lesweek iets bijzonders te maken.

Idee 1: Maak een foto!

Veel ouders maken een foto van hun kinderen op de eerste schooldag. Met een nieuwe tas op de rug, als ze de voordeur uitstappen. Of in de volgende klas, naast misschien wel een ander klasgenootje dan vorig jaar.

Soms vergeten we als thuisonderwijzers dat het ook heel erg leuk is om zo’n ‘eerste schooldag foto’ te hebben. Vooral als je het elk jaar weer opnieuw doet!

Idee 2: Maak een ‘Wie ben ik’-blad

Dit lijkt een beetje op zo’n vriendenboekjesbladzij. Zo een waar je invult wat je lievelingseten is en welk vak je het leukst vindt. Maar dan gewoon voor jezelf. Om te bewaren voor later en er volgend jaar al heel hartelijk om te lachen! De kinderen hadden de grootste lol, zelfs nu al bij het invullen. Plus de schrijfles voor vandaag konden we ook afchecken.

Download hier het blad dat ik maakte voor mijn kinderen. 

Idee 3: Nieuw materiaal

Op Youtube staan verscheidene filmpjes van Amerikaanse homeschoolmoms die enthousiast dozen uitpakken met daarin het lesmateriaal voor het komend schoolseizoen. Allemaal nieuwe spullen; lesboeken, voorleesboeken, werkschriften en biologiekits. Hier in Nederland is er veel minder thuisonderwijsmateriaal te bestellen. En misschien is dat ‘unboxing’ ook wel erg Amerikaans. Maar het liefst sprokkel ik het ook wat goedkoper bij elkaar op rommelmarkten of via Marktplaats. Maar het is wel leuk om het nieuwe jaar met wat nieuwe spullen te beginnen (of tweedehands, maar wel nieuw voor ons).

Ook hebben de kinderen allemaal een eigen etui gekregen. Op tafel staat wel een bak met alles erin: potloden, pennen, gum, maar ook een rekenmachine, plakband, lijm, nietjes, een geodriehoek, een passer. Maar soms is het een heel gezoek voordat je de puntenslijper tegenkomt. Of een potlood waar nog een punt aan zit. Die frustratie is nu hopelijk voorbij!

Idee 4: Vraag de kinderen om input

We hebben hier geen kind-gestuurd onderwijs, maar ik weet wel dat ze veel beter leren als ze enthousiast zijn over een onderwerp. Dus leek het me een goed idee te vragen wat de kinderen dit jaar graag wilden leren. Ik kreeg nogal uiteenlopende antwoorden. Eén wilde graag een koprol kunnen. De ander (waarschijnlijk geïnspireerd door de eerste) een salto achterover. Iemand zei dat hij wel piano wou leren spelen, en toen wilden ze dat eigenlijk allemaal wel. Mijn oudste bedacht dat scheikunde ineens op het programma moest. En weer een ander wilde graag de verkeersborden begrijpen.

Ik was aangenaam verrast door de veelzijdigheid en vond het geen gek resultaat. We zijn gelijk voortvarend van start gegaan en deden inmiddels al pianoles nummer 3!

Verder heb ik al hun antwoorden opgeschreven. Ik hoop ze allemaal te kunnen behandelen dit jaar.

Idee 5: Begin rustig

Probeer verder rustig aan te beginnen. Schuif de volle planning nog even door naar volgende week. Ga bijvoorbeeld veel voorlezen, kijk leerzame Youtube-filmpjes, zoals onze favoriet Smarter Every Day. Of leer origami vouwen, zoals deze F-15.

Met deze tips lukt het vast om de kinderen en jou enthousiast te krijgen weer aan de studie te gaan. Heb jij nog andere ideeën?

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *