Als thuisonderwijzer valt het vaak niet mee om het juiste lesmateriaal te vinden. De prijzen voor nieuwe boeken zijn hoog en veel werkboekjes komen in pakketjes van 5 stuks. Daarnaast is veel materiaal alleen te krijgen als je een BRIN-nummer hebt (een basisschoolcode) en wachtwoorden om in te loggen worden niet zomaar verstrekt. Online zoeken duurt vaak lang en daarom heb ik hier een lijstje gemaakt met websites die hulp kunnen bieden.
Einde zoektocht
Tijdens de coronacrisis boden ineens allerlei uitgevers en bedrijven verschillende mogelijkheden om ook zonder fysieke aanwezigheid op school het leren door te laten gaan. Geweldig natuurlijk en o zo handig voor ons! Hier deel ik de leukste en beste websites waar je gratis (of soms voor een klein bedrag) lesmateriaal kunt downloaden of online toegang tot hebt.
1. Online bibliotheek
Lezen is eigenlijk het beste wat je kunt doen om je taal te ontwikkelen. Zowel voorlezen als zelf lezen is heel belangrijk. Tijdens de coronacrisis was de bibliotheek dicht, maar gelukkig kunnen we er nu allemaal weer van genieten. Bij de online bibliotheek kun je inloggen met je eigen pas en dan heb je toegang tot een heel aantal e-books die je op een e-reader of ipad kunt lezen.
2. De sommenprinter
De sommenprinter is een heel simpele, maar handige website waar je uit allerlei rekensommen kunt kiezen. Wil je sommen tot 10, tot 100 of tot 1000? Maar ook delen en vermenigvuldigen, breuken en procenten. Simpel uitprinten en invullen maar. En gelukkig voor ons als ouders met net zulke uitprintbare antwoordenbladen.
3. Online smartgames
Ken je de spellen van Smartgames? Niets zo leuk natuurlijk als om die in het echt op te lossen, maar ze zijn dus ook online beschikbaar. Geen idee hoeveel dat normaal kost, maar nu zijn ze gratis te spelen. Wel even registeren trouwens.
4. Nog meer sommen
Op oefensite Rendierhof kun je sommenbladen downloaden waar alles door elkaar zit; plus en min en keer en delen. Heel goed om te automatiseren en regelmatig even tussendoor te doen. Met keuze uit onderbouw, middenbouw of bovenbouw. Wel moet je je eerst aanmelden.
5. Junior Einstein
Junior Einstein heeft een online leer- en oefenomgeving waar je voor een maandelijks bedrag toegang tot hebt. Je kunt online oefenen, maar ook werkbladen downloaden en uitprinten. Met alle basisschoolvakken, zoals taal en rekenen, maar ook verkeer en geschiedenis.
6. Squla
Bij Squla kunnen kinderen en leerkrachten gratis materiaal vinden om op een creatieve manier te oefenen met diverse vakken. Zo zijn er kleurplaten, educatieve spelletjes en andere downloads. Het is op de website wel even zoeken naar het gratis materiaal, maar als je helemaal naar beneden scrollt, kun je op ‘werkbladen’ klikken en dan komt het gratis materiaal tevoorschijn. Als de werkbladen naar meer smaken, kun je een abonnement nemen.
7. Xnapda voor uitleg met filmpjes
Xnapda (als in ‘ik snap dat’) is een Belgische site die boordevol educatieve filmpjes zit waarbij je uitleg krijgt over bepaalde lesstof. Reuzehandig! Want hoe zat dat ook alweer met die staartdelingen? En hoe vereenvoudig je breuken? In deze video’s wordt het allemaal uitgelegd. Als je op leerjaar (leerjaar 1 = groep 3) selecteert, krijg je een hele lijst met allemaal filmpjes waar je je onderwerp uit kunt kiezen.
Ik denk dat je hier voorlopig wel mee vooruit kunt! En mocht je nog meer websites weten, tip me dan even!
One Response
Wouw! Wat ‘ n tips! Geweldig! Bedankt! En weer zo heerlijk geschreven…
Saskia