Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

11 websites voor hulp bij het tijdelijke thuisonderwijs

Als thuisonderwijzer valt het vaak niet mee om het juiste lesmateriaal te vinden. De prijzen voor nieuwe boeken zijn hoog en de meeste werkboekjes komen bijna altijd in pakketjes van 5 stuks. Daarnaast is veel materiaal alleen te krijgen als je een BRIN-nummer hebt (een basisschoolcode) en wachtwoorden om in te loggen worden niet zomaar verstrekt. Ik haal mijn boeken overal en nergens vandaan en ben altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden waar we leermateriaal kunnen vinden.

Einde zoektocht

Maar de zoektocht is voorlopig over! Allerlei uitgevers en bedrijven bieden ineens verschillende mogelijkheden om ook zonder fysieke aanwezigheid op school het leren door te laten gaan. Geweldig natuurlijk! En nu maar hopen dat het deze mogelijkheden blijven voortbestaan, ook lang nadat de hele coronacrisis voorbij is…

11 websites voor het onderwijs

In deze post deel ik graag de leukste en beste websites waar je gratis (of voor een klein bedrag) lesmateriaal kunt downloaden of online toegang tot hebt.

Taal:

1. Online bibliotheek

Lezen is eigenlijk het beste wat je kunt doen om je taal te ontwikkelen. Zowel voorlezen als zelf lezen is heel belangrijk. Helaas is de bibliotheek dicht, maar gelukkig zijn er andere mogelijkheden om boeken te lezen. Bij de online bibliotheek kun je inloggen met je eigen pas en dan heb je toegang tot een heel aantal e-books die je op een e-reader of ipad kunt lezen.

2. Bol

Bol.com geeft sinds deze week de mogelijkheid tot het kopen van 10 nieuwe e-books voor maar 1 cent per stuk. Elke week zijn er weer 10 andere boeken te koop. Voor zolang de crisis duurt denk ik. Update: Link is helaas verlopen.

3. Veel boeken gratis online

Rond de 200 populaire boeken worden op Boekpakket online aangeboden. Vink de leeftijd van je keuze aan en kies voor het boek dat je wil lezen. De boeken voor de jongsten worden voorgelezen, ook handig als je als ouder geen tijd hebt! Update: Je kunt nu een abonnement afsluiten, maar helaas geen gratis boeken meer.

4. Lesmateriaal voor begrijpend lezen

Kidsweek maakt naast de krant, ook elke week lesmateriaal begrijpend lezen voor basisschoolleerlingen. Nu de kinderen thuis zitten is het materiaal online voor iedereen beschikbaar gemaakt. Op dit moment staan de lessen van week 11 en 12 online en kun je op groep selecteren. Update: Ook deze link is inmiddels verlopen.

Rekenen:

5. De sommenprinter

De sommenprinter is een heel simpele, maar handige website waar je uit allerlei rekensommen kunt kiezen. Wil je sommen tot 10, tot 100 of tot 1000? Maar ook delen en vermenigvuldigen, breuken en procenten. Simpel uitprinten en invullen maar. En gelukkig voor ons als ouders, met net zulke uitprintbare antwoordenbladen. Update: deze doet het gewoon nog!

6. Online smartgames

Ken je de spellen van Smartgames? Niets zo leuk natuurlijk als om die in het echt op te lossen, maar ze zijn dus ook online beschikbaar. Geen idee hoeveel dat normaal kost, maar nu zijn ze gratis te spelen. Wel even registeren trouwens. Update: Deze link lijkt ook nog gewoon te werken.

7. Nog meer sommen

Op oefensite Rendierhof kun je sommenbladen downloaden waar alles door elkaar zit; plus en min en keer en delen. Heel goed om te automatiseren en regelmatig even tussendoor te doen. Met keuze uit onderbouw, middenbouw of bovenbouw. Update: Inmiddels moet je je aanmelden, maar dan heb je wel toegang tot de sommen en de antwoorden.

Algemeen

8. Junior Einstein

Junior Einstein heeft een online leer- en oefenomgeving waar je voor een maandelijks bedrag toegang tot hebt. Je kunt online oefenen, maar ook werkbladen downloaden en uitprinten. Met alle basisschoolvakken, zoals taal en rekenen, maar ook verkeer en geschiedenis. Update: Deze website werkt nog precies hetzelfde.

9. Heutink voor werkboekjes

Heutink is natuurlijk bekend als uitgever van vele schoolboeken. Hier hebben ze het lesmateriaal van de komende weken allemaal online beschikbaar gemaakt. Klik op de groep van je keuze en kies uit Taal, Spelling of Lezen, maar ook Rekenen. Je kunt zelfs het boek kiezen die ze bij jou op school gebruiken, zodat je precies daar verder kunt gaan waar je was gebleven. Gebruiken jullie op school voor rekenen De wereld in getallen? Of Pluspunt? Of Rekenrijk? Getal en ruimte? Rekenzeker? Het is allemaal beschikbaar. Update: Link is helaas verlopen.

10. Malmberg voor meer werkboekjes

Ook Malmberg is bezig met het online zetten van de werkboeken. Hier kun je ze bekijken. Tot nu toe rekenen, taal en lezen beschikbaar. Update: Er zijn geen online werkboekjes meer beschikbaar.

11. Xnapda voor uitleg met filmpjes

Xnapda (als in ‘ik snap dat’) is een Belgische site die boordevol educatieve filmpjes zit waarbij je uitleg krijgt over bepaalde lesstof. Reuzehandig! Want hoe zat dat ook alweer met die staartdelingen? En hoe vereenvoudig je breuken? In deze video’s wordt het allemaal uitgelegd. Als je op leerjaar (leerjaar 1 = groep 3) selecteert, krijg je een hele lijst met allemaal filmpjes waar je je onderwerp uit kunt kiezen. Nu gratis online tot aan de paasvakantie. Update: Alles werkt nog steeds!

Ik denk dat je hier voorlopig wel mee vooruit kunt! En mocht je nog meer websites weten, tip me dan even!

Deze post kan affiliate links bevatten. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij ermee.

Over ons

De beste tips en de mooiste inspiratie voor alles over thuisonderwijs.

Ook interessant

Ontdek de mooiste unit studies

Wat denk jij?

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *